lauantai 13. heinäkuuta 2013

Leivontapäivä: vuokaleipä ja mustikkapiirakka

Eilen päätin aamulla olla pitkästä aikaa reipas ja ruveta leipomaan. Tarkoituksena oli käyttää pakkasesta viime kesäisiä mustikoita mustikkapiirakkaan, mutta ajattelin sitten, että kun uunin joudun joka tapauksessa lämmittämään niin saan leivottua samalla leivän.
Olen vuokaleipien fani tällä hetkellä, koska ne on niin äärettömän vaivattomia tehdä.

Tässä resepti eiliseen vuokaleipään:

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
n. 9 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
3 rkl auringonkukan siemeniä/pellavansiemeniä/kurpitsansiemeniä tms.
3 rkl öljyä.

1) Mittaa kulhoon n. 42 asteista vettä. Lisää siirappi tai hunaja sekä suola.
2) Lisää kaurahiutaleet sekä siemenet ja öjy.
3) Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää ruisjauhot sekä sämpyläjauhot. Vaivaa käsin kiinteäksi taikinaksi.
4) Kaada taikina n. 1,5 litran vuokaan, anna kohota noin tunnin ajan. Halutessasi voit kevysti korppujauhottaa vuoan, jotta valmis leipä lähtee irti helpommin.
5) Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia (riippuen uunin tehosta).

Taikina vaivattuna

Itse ripottelin vuoan pohjalle siemensekoitusta (pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä
sekä kurpitsansiemeniä) ennen kuin laitoin taikinan vuokaan.

Ei muuta kuin kohoamaan lämpimään paikkaan.


Minulla oli käytössä tälläinen Ikeasta aikoinaan ostettu leipävuoka.
Valmis leipä. Kannattaa kumota leipä heti kuumana, niin se lähtee vuoasta helposti.
Ei muuta kuin herkuttelemaan. :)

Helppo mustikkapiirakka

Mustikkapiirakasta on olemassa kahta eri koulukuntaa. Toisten mielestä mustikkapiirakan pohjan pitää ehdottomasti olla pullataikinaa ja toisten mielestä muropohjaa ei voita mikään. Kumpaan sinä kuulut?
Itse päätin tällä kertaa käyttää piirakkavuokaa ja pitkästä aikaa tein muropohjan. Ei ole sen voittanutta. Lapsuudesta tosin muistan, että miten hyvältä maistui äidin tekemä mustikkapiirakka - pullataikina pohjalla. :)

Muropohja:
100g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaurahiutaleita
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Täyte:
4 dl mustikoita (+ pari ruokalusikallista perunajauhoja)
2 dl kermaviiliä
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

1) Sulata rasva ja anna sen jäähtyä hetken
2) Sekoita kuivat aineet kulhossa hyvin.
3) Lisää joukkoon kananmuna sekä sulatettu voi.
4) Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
5) Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 5-10 minuuttia
6) Valmista täyte. 
- Jos käytät pakastemustikoita, sekoita niihin kulhossa n. kaksi ruokalusikallista perunajauhoja, joka sitoo pakastemustikoista lähtevää nestettä, ettei koko piirakasta tule ihan velliä.
Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle.
- Sekoita kermaviili, sokerit ja kananmuna kulhossa, kaada mustikoiden päälle.
7) Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.



Taikina taputeltuna vuokaan.

Paista pohjaa uunissa 5-10 minuuttia ennen täytteen laittoa.

Täyte valmiina, ei muuta kuin uuniin jälleen.

Valmis piirakka.

Tarjoile vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.
Tosin mustikkapiirakka on hyvää myös sellaisenaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän merkin käynnistäsi. :)